Yaşlanmaya karşı ‘4 koldan’ savaş

Zerdeçalın Antiaging Etkileri

Baharatlar, günlük beslenmemizin ayrılmaz bir parçasıdır. Son zamanlarda bazı baharatlar ise sıradan bir besin maddesinden öteye geçerek “süper gıda” statüsüne yükseldi. İşte bu baharatlardan biri de zencefillerdir.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Harika Özkaya Yurttadur, antiaging özellikleriyle öne çıkan zerdeçal hakkında detaylı bir şekilde konuştu.

Antiaging Etkisi

Kurkuminin antiaging özellikleri sayesinde hücresel düzeyde ve sistemik yaşlanma sürecini yavaşlatabileceği bilinmektedir. Bu etkileri şu şekilde sıralayabiliriz:

1- Hücre Onarımını Destekler

Zerdeçalın içerdiği kurkumin, oksidatif stresi azaltarak hücre hasarını önlemeye yardımcı olur. Bu sayede hücre yenilenmesi ve DNA onarımı mekanizmalarını destekleyerek yaşlanmanın etkilerini geciktirebilir.

2- Cilt Yaşlanmasını Geciktirir

Kurkuminin antioksidan ve iltihap karşıtı özellikleri sayesinde cilt hücrelerini koruyarak kırışıklıkların ve ince çizgilerin oluşumunu engelleyebilir. Aynı zamanda UV hasarına karşı koruyucu etki gösterir.

3- Mitokondrileri İyileştirir

Kurkumin, hücrelerin enerji merkezi olan mitokondrilerin fonksiyonlarını destekleyerek hücrelerin daha uzun süre enerjik kalmasına yardımcı olabilir.

4- Hastalıklara Karşı Kalkan Oluşturur

Kurkumin, antioksidan özellikleri sayesinde hastalıklara karşı koruma sağlayabilir. Aynı zamanda serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresin nörodejeneratif hastalıklar ve kanser gibi pek çok hastalıkta etkili olduğu bilinmektedir.

Olumlu Etkileri

Kalp ve Damar Sağlığı Üzerindeki Etkileri: Kurkumin, kötü kolesterol seviyesini düşürerek kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir. Ayrıca kanser, diyabet ve obezite gibi hastalıklara karşı da etkili olabilir.

Nasıl Kullanılır?

Zerdeçalın temel bileşeni olan kurkumin, yemeklerde kullanılarak alınabilir. Ancak etkisinin arttırılması için piperin içeren karabiber veya sağlıklı yağlarla birlikte tüketilmesi önerilir. Ayrıca takviye olarak alınması da etkili olabilir.

Güvenli Kullanımı

Kurkumin, genel olarak güvenli kabul edilen bir madde olup gıda takviyesi olarak kullanılabilir. Ancak kronik hastalığı olan bireylerin doktorlarına danışarak takviyeyi kullanmaları önerilir.

Related Posts

Uzmanlar uyardı: İşte astım hastalığında doğru bilinen yanlışlar

Dünyada milyonlarca insanı etkileyen astım hastalığıyla ilgili en büyük sorunlardan birinin doğru sanılan yanlış bilgiler olduğunu belirten uzmanlar, kulaktan dolma bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini bildirdi.

Uzmanı uyardı: Astım kadınları daha çok etkiliyor

Uzmanı uyardı: Astım kadınları daha çok etkiliyor

Sessiz tehlike: Kalbiniz hiç uyarı vermeden durabilir!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Olcay Özveren, ani kalp ölümünün her yaşta meydana gelebileceğine dikkat çekti. Hiçbir belirti vermeyebilen bu duruma karşı koroner tomografik anjiyografi öneriliyor.

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.

3-2-8 egzersizi göbek yağını hızlıca yakıyor

Pilates uzmanı Nonna Glaser mimarı olduğu “3-2-8” antrenman yönteminin göbek yağlarından en hızlı kurtulma yolu olduğunu belirtiyor. Peki, 3-2-8” antrenman yöntemi nasıl çalışıyor?