Yarış Atları İçin Dünya Standartlarında Sağlık Hizmetleri

Yarış Atlarına Özel Sağlık Hizmetleriyle Dikkat Çeken Ankara 75. Yıl Hipodromu

Yarış atları, sağlıklarını korumak ve performanslarını en üst seviyede tutmak için Türkiye Jokey Kulübüne (TJK) bağlı Ankara’daki 75. Yıl Hipodromu’nda bulunan at hastanesinde düzenli olarak ileri tıbbi imkanlarla kontrol ediliyor.

Hipodromda bulunan tam donanımlı hastanede safkan, İngiliz ve Arap atları gibi yaklaşık 1600 at, tedavi, ameliyat ve rutin sağlık kontrolleri için 6 veteriner hekim, 6 veteriner sağlık teknikeri, 4 memur, ikişer laborant, röntgen teknikeri ve nalbant tarafından bakıma alınıyor.

At hastanesi, dünya standartlarına uygun bir ameliyathaneyle donatılmış olup günde ortalama 4 cerrahi operasyon gerçekleştirebilmektedir. Ayrıca dahiliye, ortopedi servisleri, tıbbi tahlil laboratuvarı, endoskopi ve ultrason odaları da atların hizmetine sunulmuştur.

Hastanede her gün yaklaşık 100 atın tedavi ve kontrolü yapılmakta olup, röntgen, acil müdahale birimi, radyoloji, yoğun bakım ve konsültasyon birimlerinin yanı sıra uyandırma odaları, eczane, ilaç deposu ve geniş kapsamlı bir laboratuvar da bulunmaktadır.

Yarış atları, kondisyonları, kas gelişimleri, solunum kapasiteleri ve dolaşım sistemleri gibi konularda düzenli olarak takip edilmekte ve sağlıkları titizlikle korunmaktadır. Ayrıca atların tendon, kas ve eklem sorunları için insanlarda da kullanılan trombositten zengin plazma (PRP) tedavisi de uygulanmaktadır.

Hastanenin Sorumlu Yöneticisi Veteriner Hekim Gözde Matyar, yarış atlarının en sık ortopedik sorunlarla karşılaşıldığını belirterek, atların sağlık kontrolleri ve muayeneleri hakkında detaylı bilgi verdi.

Haberin Devamı İçin: Yarış Atları ve Sağlık Kontrolleri Hakkında Detaylı Bilgi

Related Posts

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Uzmanı uyardı: Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir

Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Akranlarınıza göre daha çabuk yoruluyorsanız, efor sırasında nefes darlığı hissediyorsanız, tek yastıkla yatmakta zorlanıyorsanız bunun sebebini mutlaka araştırın. Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir. Bazen, bu tanının gecikmesi tedavi fırsatının büyük ölçüde kaçmasıyla da sonuçlanabilir” dedi.

Bu belirtilere dikkat: Mevsim geçişi migreni tetikliyor!

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, ’’Hava basıncındaki değişimin de (barometrik) bazı kişilerde migren ataklarını başlatmaya neden olabilir. Özellikle ilkbahar, sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki sıcaklık değişimlerine bağlı olarak yaşanan basınç farklılıkları migreni tetikleyebilir’’ dedi.

Uzmanı uyardı: ‘Kanser tedavisinde bitkisel kürlere dikkat’

Bilimsel dayanağı olmayan ürünlerin hastalara zarar verebileceğine dikkat çeken Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Akosman, “Bazı bitkisel kürler karaciğer enzimlerini etkileyerek ilaçların metabolizmasını değiştirebilir, hatta bazı vakalarda hayati riskler oluşturabilmektedir. Bugüne kadar bitkisel kürlerin kanseri tedavi ettiğine dair bilimsel olarak kanıtlanmış hiçbir klinik veri bulunmamaktadır. Bitkisel ürünler yanlış zamanda ve dozda kullanıldığında faydadan çok zarar getirebilir. Bu nedenle onkoloji hekimiyle iş birliği içinde olunması hayati önem taşır” dedi.

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?

Bahar aylarında KKKA tehlikesi: Uzmanlardan kene yarısı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin mayıs ve ağustos arasında daha aktif olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.