Yabancıya konut satışı son 7 yılın en düşük seviyesinde

Türkiye’de Yabancıların Konut Alımı Azalıyor

DUVAR – Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK), 2024 yılına ilişkin açıkladığı konut satış istatistiklerine göre, yabancıların Türkiye’den ev alabilmesine olanak tanıyan Mütekabiliyet Yasası sonrası, yabancıların konut alımında son birkaç yıldır düşüş yaşanıyor.

Geçen yıl yabancılara yapılan konut satışları, bir önceki yıla göre yüzde 32,1 azalarak 23 bin 781’e geriledi. Bu rakam, son 7 yılın en düşük verisi olarak kayıtlara geçti. 2024 yılında, yabancılara yapılan en yüksek satış ise aralık ayında 2 bin 418 konut ile gerçekleşti; nisan ayında ise 1,272 konut satışı yapıldı.

İstanbul Öne Çıkıyor

Anadolu Ajansı’nın aktardığı bilgilere göre, uluslararası yatırımcılar geçen yıl en fazla konut satın alımını 8,416 konut ile İstanbul’da gerçekleştirdi. İstanbul, son 12 yılda bu alanda liderliği sürdürdü.

Rusya-Ukrayna savaşının ardından, her iki ülkenin vatandaşlarının dikkatini çeken Antalya’da, geçtiğimiz yıl yabancılara 8,223 konut satıldı. Antalya’yı sırasıyla 2,112 konut ile Mersin, 637 konut ile Ankara, 588 konut ile Yalova, 528 konut ile Bursa, 417 konut ile Kocaeli, 389 konut ile Aydın, 381 konut ile İzmir ve 365 konut ile Muğla takip etti.

En Fazla Konut Alan Ülke: Rusya

Geçen yıl Türkiye’den en fazla konut alan ülke vatandaşları 4,867 konut ile Rusya oldu. Önceki yıllarda genellikle üçüncü sırada yer alan Rusya, şimdi son üç yıldır en çok konut alan ülke konumuna yükseldi. İran 2,166 konut ile ikinci sırada yer alırken, onları sırasıyla 1,631 konut ile Ukrayna, 1,302 konut ile Irak, 1,283 konut ile Almanya ve 1,055 konut ile Kazakistan izledi.

İlk 20’de yer alan diğer ülkeler ise Azerbaycan, Suudi Arabistan, Çin, ABD, Afganistan, İngiltere, Kuveyt, Filistin, Mısır, Özbekistan, İsrail, Ürdün, İsveç ve Hollanda olarak sıralandı.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Nisan ayında sanayi üretiminde sert düşüş!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini açıkladı. Sanayi üretim endeksi, nisanda aylık bazda yüzde 3,1 gerilerken yıllık bazda yüzde 3,3 yükseldi. Buna göre, söz konusu ayda takvim etkisinden …

Şer ittifakının Türkiye paniği! Ankara’nın Pakistan ve AB iş birlikleri endişeye sebep oldu?

Türkiye’nin uluslararası arenadaki askerî ve siyasi iş birlikleri dostlarını sevindirdiği kadar düşmanlarını da paniğe sevk ediyor. Son olarak Türkiye’nin Pakistan ile yaptığı askerî iş birliği İsrail basınında geniş yer buldu. İsrail basını, “Türkiye-Pakistan iş birliği giderek güçleniyor ve bu ittifak Levant’a (Doğu Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler anlamına geliyor) dayandı. Kudüs’ten Washington’a kadar bütün ülkelerde alarm zilleri çalınmalı” dedi. Pakistan ile yapılan iş birliğinin İsrail için

Altının kilogram fiyatı gün sonunda düştü

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) standart altının kilogram fiyatı, günün sonunda 4 milyon 218 bin liraya geriledi. Altın piyasasında en düşük 4 milyon 218 bin lira, en yüksek 4 milyon 233 bin lirayı gören …

ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), beklentilerin altında arttı

ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), beklentilerin altında arttı

ABD petrol fiyatı tahminini revize etti: Brent 66 dolara yükseldi! (11 Haziran 2025)

EIA’nın “Haziran 2025 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu”na göre, petrol fiyatları, küresel talep artışındaki yavaşlama ve OPEC+ grubunun üretim artışı nedeniyle artan stokların etkisiyle mayısta üst üste dördüncü ayda da düştü. Küresel petrol arzının …

Afyon pastırması AB’den tescil alan 34. lezzet oldu

Türkiye’nin eşsiz yerel tatlarından Afyon pastırması, Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescili alarak AB’de tanınan 34. Türk ürünü oldu.