Türkiye’nin Uluslararası Yatırım Pozisyonu iyileşiyor: Türkiye’nin yurt dışı varlığı arttı, borçları azaldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ekim 2024 dönemine ilişkin Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP) verilerini kamuoyuyla paylaştı.

Ülkenin yurt dışındaki varlıkları Ekim 2024’te bir önceki yılın sonuna göre %10,4 artarak 367,2 milyar dolar seviyesine ulaştı, yükümlülükler ise %1 artışla 656 milyar dolar oldu.

Bunun sonucunda, Türkiye’nin yurt dışındaki varlıkları ile yükümlülükleri arasındaki fark Ekim ayında eksi 288,9 milyar doları buldu.

Net UYP ise 2023 sonunda eksi 317 milyar dolar düzeyindeydi.

BANKALARIN EFEKTİF VE MEVDUATLARINDA ARTIŞ

Rezerv varlıklar kalemi Ekim ayında bir önceki yılın sonuna göre %13,4 artarak 159,8 milyar dolar, diğer yatırımlar kalemi ise %7,4 artışla 133,4 milyar dolar seviyesine çıktı.

Aynı dönemde diğer yatırımlar kategorisine giren bankaların yabancı para ve Türk lirası cinsinden efektif ve mevduatları %4,8 artarak 48,7 milyar dolar oldu.

Doğrudan yatırımlar (sermaye ve diğer sermaye) piyasa değeri etkisiyle döviz kurlarındaki değişimlerin etkisiyle 2023 sonuna göre %8,2 azalarak 178,2 milyar dolara düştü.

PORTFÖY YATIRIMLARI 116,3 MİLYAR DOLAR

Portföy yatırımları Ekim sonunda bir önceki yıl sonuna göre %20,6 artarak 116,3 milyar dolar düzeyine yükseldi.

Aynı dönemde yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi stoku %3,3 artarak 30,5 milyar dolar, yurt dışı yerleşiklerin mülkiyetindeki Devlet İç Borçlanma Senetleri stoku ise 16,1 milyar dolar olarak gerçekleşirken, Hazine’nin tahvil stoku (yurt içi yerleşiklerce alınan tahvil stoku düşüldükten sonra) %1,0 azalarak 42,1 milyar dolar seviyesine geriledi.

Diğer yatırımlar ise belirtilen dönemde %0,7 artarak 361,5 milyar dolar seviyesine yükseldi. Aynı dönemde yurt dışı yerleşiklerin yurt içi yerleşik bankalardaki yabancı para mevduatı %6,1 azalarak 40,6 milyar dolar düzeyine gerilerken, TL mevduatı ise %37,4 artarak 23,4 milyar dolar olarak kaydedildi.

Bankaların toplam kredi stoku %14,2 oranında artarak 71,4 milyar dolar, diğer sektörlerin toplam kredi stoku ise %0,1 artarak 99,9 milyar dolar seviyesine çıktı.

patronlardunyasi.com

Related Posts

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, enflasyon verilerini değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Kararlı tutumumuz sayesinde bu yıl sonunda 20’li rakamlara, önümüzdeki dönemde de tek haneli enflasyona ulaşarak vatandaşımızı kalıcı refah artışıyla buluşturmayı hedefliyoruz.” ifadesini kullandı.

Deprem bölgesi için ‘yeni kaynak’ paketi

Hazine ve Maliye Bakanlığının girişimleriyle İslam Kalkınma Bankasından (İKB) deprem bölgesinin yeniden imarı ve kent içi ulaşım projeleri için 200 milyon euroluk uygun koşullu ve uzun vadeli finansman temin edildi.

Dijitalde Güvendeyim: Visa kullanıcıları dolandırıcılık konusunda bilinçlendirmek amacıyla eğitim projesi başlatıyor

Visa’nın “Dijitalde Güvendeyim” projesi, dijital dolandırıcılıkla mücadele etmek için bireyler ve küçük işletmelere yönelik farkındalık ve eğitim imkânı sunuyor. Artan dijitalleşmeyle birlikte çeşitlenen dolandırıcılık yöntemlerine karşı toplumun bilinçlenmesi hedefleniyor. Eğitimlerle dijital güvenlik konusunda bilgi paylaşımı yapılacak.

Artan meyve fiyatları meyveyi taneyle aldırıyor, onu bulmak da zor oluyor: Parasını bulan meyveyi bulamıyor

Yurttaşlar yükselen enflasyonla birlikte artan meyve fiyatlarına karşı çözüm ararken, bazı marketlerde de taneyle meyve satıldığı görülüyor. Bir markette beş tane erik 24 liraya, 5 tane kiraz 10,5 liraya, 5 tane kayısı da 10 lira 39 kuruşa bulunuyor. Halden ulaşılan kirazın ise geçen sene kilosu 65 liraya satılırken, bu yıl kilosu 500 lirayı buluyor.

Yılın ilk yarısının tek kazandıranı Fenerbahçe oldu

Borsa İstanbul’da işlem gören spor kulüpleri arasında hisseleri yılın ilk yarısını yüzde 13,8 yükselişle tamamlayan Fenerbahçe Futbol AŞ, yatırımcısına kazandıran tek spor şirketi oldu.

Üretici ile market arasındaki makas açıldı: Aradaki fark yüzde 600’ü buldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziranda markette 38 ürünün 26’sında fiyat artışı, 12’sinde ise fiyat azalışı görüldüğünü bildirdi. Haziranda üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 600 ile en fazla karpuzda görüldü