Türkiye dışarıda yeme içme konusunda “çok pahalı ülke” oldu

Türkiye’de restoran ve kafe fiyatları hızla yükselerek Avrupa’nın birçok ülkesini geride bıraktı. Yeme-içme sektöründe en pahalı ülkeler arasında yer almasına neden oldu.

FİYATLAR AVRUPA’YI GERİDE BIRAKTI

Küresel Big Mac Endeksi’ne göre, Türkiye’de yemek fiyatları son dört yılda dokuz kat arttı. Ekonomistlerin değerlendirmelerine göre, Türkiye, artık “ucuz ülke” olmaktan çıkıp yeme-içme fiyatlarının en fazla arttığı ülkelerden biri haline geldi.

Big Mac fiyatları karşılaştırıldığında:

Avrupa ülkelerinde ortalama 5 dolar,

Avustralya’da 5 dolar,

Norveç’te 6 dolar,

Hindistan ve Tayvan’da 2-2.5 dolar,

Türkiye’de 6.12 dolar,

İsviçre’de ise 6.5 dolar seviyesinde bulunuyor.

Bu verilere göre Türkiye, İsviçre’den sonra dünyanın en pahalı Big Mac’ini tüketen ülke konumuna geldi.

TÜKETİCİ FİYATLARIN FAHİŞ OLDUĞUNUN FARKINDA

Yapılan Kafe ve Restoran Fiyatları Algı Araştırması sonuçlarına göre:

Katılımcıların %88,3’ü kafe ve restoran fiyatlarını oldukça yüksek bulduğunu ifade ediyor.

%82,1’i ise işletmelerin enflasyonu fırsata çevirdiğini ve fiyatları gereğinden fazla artırdığını düşünüyor. Türkiye’de dışarıda yemek için tek kişi başına ortalama 350-400 TL ödenirken,

Bazı restoranlarda kişi başı hesap 2 bin TL’ye kadar çıkıyor.

İŞLETMELER: MALİYETLER YÜZDE 200 ARTTI

Restoran ve kafe sahipleri ise fiyat artışlarının temel sebebi olarak artan maliyetleri gösteriyor. İşletme sahiplerine göre:

Gıda ve içecek maliyetleri, kira, personel giderleri, enerji faturaları ve online sipariş komisyonları hızla yükseldi.

Son iki yılda giderler %200’ü aştı, buna rağmen kâr oranlarının azaldığını belirtiyorlar. Bazı işletmelerin bu maliyetleri karşılamakta zorlandığı ve kârlılık oranlarının düştüğü ifade ediliyor.

Related Posts

Yılın ilk yarısının tek kazandıranı Fenerbahçe oldu

Borsa İstanbul’da işlem gören spor kulüpleri arasında hisseleri yılın ilk yarısını yüzde 13,8 yükselişle tamamlayan Fenerbahçe Futbol AŞ, yatırımcısına kazandıran tek spor şirketi oldu.

Üretici ile market arasındaki makas açıldı: Aradaki fark yüzde 600’ü buldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziranda markette 38 ürünün 26’sında fiyat artışı, 12’sinde ise fiyat azalışı görüldüğünü bildirdi. Haziranda üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 600 ile en fazla karpuzda görüldü

BMW’de EV depremi: 71 bin araç geri çağrıldı

BMW, dünya genelinde 70 binden fazla elektrikli aracını geri çağırma kararı aldı. Amerika Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) tarafından paylaşılan bilgiye göre, geri çağırmanın sebebi, araç yazılımında tespit edilen ve yüksek voltaj …

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karabat: “Yolun sonu ödemeler dengesi krizi”

Karabat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 19 Mart’ta Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ile başlayan süreçte 60 milyar dolar civarında döviz satıldığını ama piyasada güven sağlanamadığını ifade etti. Faiz artırımına rağmen 19 Mart öncesindeki …

Moldova bankacılığının devi Romanya pazarına giriyor

Moldova’nın lider bankası Maib, dijital bankacılık alanındaki varlığını güçlendirmek amacıyla Romanya pazarına adım atıyor. Banka, perakende müşterilere yönelik dijital hizmetlerini Estonyalı Tuum platformu üzerinden sunacak. Bu stratejik hamle, Maib …

Kripto para borsaları için son tarih bu hafta: SPK zorunlu başvuru için neler yapılmalı?

Türkiye’de faaliyet göstermek isteyen kripto para borsaları için geri sayım başladı. Sermaye Piyasası Kurulu, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının 30 Haziran 2025’e kadar başvuru yapmalarını zorunlu kılıyor.