TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Kırımlı: ‘Et tüketin önerisi yapamıyoruz’

Türkiye’de Ekonomik Krize Rağmen Doğru Beslenme Çağrısı

Türkiye’de ekonomik kriz her geçen gün derinleşirken Cumhuriyet, Kurban Bayramı’nda özellikle çocukların doğru beslenmesi hakkında Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı ile konuştu. Kırımlı, “Kurban Bayramı öncesinde hastalarımıza aşırı et tüketmemelerini söylediğimiz günler olurdu. Artık öyle günlerde değiliz. Doğrusu demir eksikliği ya da kas kitlesinde kayıp yaşandığı durumlarda önerdiğimiz ‘Et tüketin’ önerisini de uzun zamandır yapamıyoruz” dedi. Kırımlı, “Dahası beslenmede protein kaynağı olarak süt ürünlerini bile öneremiyoruz. Oysa özellikle çocuklarımızın büyüme ve gelişiminde yeterli ve dengeli protein alması gerektiğini biliyoruz” ifadelerini kullandı.

TTB tarafından deprem bölgesinde 2023 ve 2024 yıllarında yapılan 5 yaş altı çocukların beslenme durumu araştırmasında çocukların protein tüketemediğini gördüklerini belirten Kırımlı, “Hatay’da 10 çocuktan sadece 2’si, Adıyaman’da 10 çocuktan 3’ü gündelik beslenmelerinde et ürünlerine ulaşabilmektedir. Bu bölgeler tarım ve hayvancılığın güçlü olduğu bölgeler olmasına rağmen ekonomik kriz, gelişimleri için çok önemli olan bir çağda yeterli gıdaya erişememelerine neden oluyor. Sonuçta çocuklarımızda bodurluk artıyor, gelişimleri geride kalıyor” uyarısında bulundu.

‘ÖMER BOYU SAĞLIK SORUNU’

Abur cubur tüketiminin sebeplerinden birinin de ekonomik kriz olduğuna dikkat çeken Kırımlı, “Bu da yoksulluğun ve beslenme bozukluğunun bir başka acı yüzü olan fazla kilolu olmayla sonuçlanıyor, ömür boyu sürecek sağlık sorunlarının başlangıcını oluşturuyor” diye konuştu.

“Bu bayramda özellikle çocuklarımızın gündelik besin ihtiyacına erişimi için onların et ürünleri yemesine destek olmaya çalışalım” çağrısında bulunan Kırımlı, “İşlenmiş şekerli gıdalardan ise uzak tutmaya çalışalım. Yoksulluk, bir halk sağlığı sorunu olarak hepimizi etkiliyor. Ancak başta büyüme gelişme döneminde olan çocuklarımızı etkiliyor. Bu ömür boyu sürecek sorunlara davetiye çıkartıyor. ‘Bu bayramda aşırı et tüketmeyin, yağlı gıdalardan uzak durun’ demek isterdik ancak özellikle çocuklarımız için et ürünlerine ulaşabilmelerini diliyoruz” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Yanlış saklanan et ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Uzmanı uyardı: Yanlış saklanan et ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Bilimsel çalışma yapıldı: D vitamini takviyesi hücresel yaşlanmayı yavaşlatabilir

Bilimsel çalışma yapıldı: D vitamini takviyesi hücresel yaşlanmayı yavaşlatabilir

Botoks yaptırdı felç oldu!

Botoks yaptırdı felç oldu!

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Uzmanı uyardı: Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir

Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Akranlarınıza göre daha çabuk yoruluyorsanız, efor sırasında nefes darlığı hissediyorsanız, tek yastıkla yatmakta zorlanıyorsanız bunun sebebini mutlaka araştırın. Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir. Bazen, bu tanının gecikmesi tedavi fırsatının büyük ölçüde kaçmasıyla da sonuçlanabilir” dedi.

Bu belirtilere dikkat: Mevsim geçişi migreni tetikliyor!

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, ’’Hava basıncındaki değişimin de (barometrik) bazı kişilerde migren ataklarını başlatmaya neden olabilir. Özellikle ilkbahar, sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki sıcaklık değişimlerine bağlı olarak yaşanan basınç farklılıkları migreni tetikleyebilir’’ dedi.