TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Kırımlı: ‘Et tüketin önerisi yapamıyoruz’

Türkiye’de Ekonomik Krize Rağmen Doğru Beslenme Çağrısı

Türkiye’de ekonomik kriz her geçen gün derinleşirken Cumhuriyet, Kurban Bayramı’nda özellikle çocukların doğru beslenmesi hakkında Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı ile konuştu. Kırımlı, “Kurban Bayramı öncesinde hastalarımıza aşırı et tüketmemelerini söylediğimiz günler olurdu. Artık öyle günlerde değiliz. Doğrusu demir eksikliği ya da kas kitlesinde kayıp yaşandığı durumlarda önerdiğimiz ‘Et tüketin’ önerisini de uzun zamandır yapamıyoruz” dedi. Kırımlı, “Dahası beslenmede protein kaynağı olarak süt ürünlerini bile öneremiyoruz. Oysa özellikle çocuklarımızın büyüme ve gelişiminde yeterli ve dengeli protein alması gerektiğini biliyoruz” ifadelerini kullandı.

TTB tarafından deprem bölgesinde 2023 ve 2024 yıllarında yapılan 5 yaş altı çocukların beslenme durumu araştırmasında çocukların protein tüketemediğini gördüklerini belirten Kırımlı, “Hatay’da 10 çocuktan sadece 2’si, Adıyaman’da 10 çocuktan 3’ü gündelik beslenmelerinde et ürünlerine ulaşabilmektedir. Bu bölgeler tarım ve hayvancılığın güçlü olduğu bölgeler olmasına rağmen ekonomik kriz, gelişimleri için çok önemli olan bir çağda yeterli gıdaya erişememelerine neden oluyor. Sonuçta çocuklarımızda bodurluk artıyor, gelişimleri geride kalıyor” uyarısında bulundu.

‘ÖMER BOYU SAĞLIK SORUNU’

Abur cubur tüketiminin sebeplerinden birinin de ekonomik kriz olduğuna dikkat çeken Kırımlı, “Bu da yoksulluğun ve beslenme bozukluğunun bir başka acı yüzü olan fazla kilolu olmayla sonuçlanıyor, ömür boyu sürecek sağlık sorunlarının başlangıcını oluşturuyor” diye konuştu.

“Bu bayramda özellikle çocuklarımızın gündelik besin ihtiyacına erişimi için onların et ürünleri yemesine destek olmaya çalışalım” çağrısında bulunan Kırımlı, “İşlenmiş şekerli gıdalardan ise uzak tutmaya çalışalım. Yoksulluk, bir halk sağlığı sorunu olarak hepimizi etkiliyor. Ancak başta büyüme gelişme döneminde olan çocuklarımızı etkiliyor. Bu ömür boyu sürecek sorunlara davetiye çıkartıyor. ‘Bu bayramda aşırı et tüketmeyin, yağlı gıdalardan uzak durun’ demek isterdik ancak özellikle çocuklarımız için et ürünlerine ulaşabilmelerini diliyoruz” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Dr. Süber Dikici: Baş ağrısını önlemek için yazın su tüketimine dikkat edin

Dr. Süber Dikici: Baş ağrısını önlemek için yazın su tüketimine dikkat edin

Nefes borusuna mısır kaçtığı 5 ay sonra ortaya çıktı

Denizli’de 78 yaşındaki felçli hastanın nefes borusuna kaçan mısır tanesi 5 ay sonra ortaya çıktı. Akciğerine enfeksiyonu şikayetlerinin tekrarlamasıyla ortaya çıkan olayda, yaşlı kadının sağ akciğerinin tamamen kapalı olduğu anlaşıldı.

Ne zeytinyağlı ne kükürt ne de bıttım: En sağlıklı sabun açıklandı

Ciltteki yağlanma, sivilce ve kaşıntı gibi sorunlara karşı kimyasal ürünler yerine doğal çözümler tercih edenlerin sayısı artıyor. Uzmanlar, sabun seçiminde cilt tipine uygunluk ve içeriklerin doğallığına dikkat edilmesi gerektiğini vurgularken, en faydalı sabunu da açıkladı.

Prof. Dr. Kantarcıoğlu: Rotavirüs kaynaklı ishal vakaları artıyor

Prof. Dr. Kantarcıoğlu: Rotavirüs kaynaklı ishal vakaları artıyor

Aşırı sıcaklarda kalp krizi riski artıyor

Prof. Dr. Emre Durakoğlugil, yaz aylarında artan sıcaklıkların kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Durakoğlugil, sıcak havaların kalbin iş yükünü önemli ölçüde artırdığına vurgu yaparak, “Bu durum kalp krizlerini tetikliyor, özellikle risk grubundaki kişiler için tehlike çanları çalıyor” dedi.

Yaz aylarında kalın giyinmek ‘pişik’ riskini artırıyor

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte kalın kıyafetler giymeye devam edenlere, Dermatolog Dr. İnci Deniz İnanç’tan önemli bir uyarı geldi. Dr. İnanç, yaz aylarında kalın ve sentetik kıyafetlerin “pişik” riskini artırdığını söyledi.

vozol