Özel Sağlık Kuruluşları Yönetmeliği Güncellendi

Sağlık Bakanlığı, Özel Sağlık Kuruluşları Yönetmeliğini Güncelledi

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı. Yapılan açıklamaya göre, Sağlıklı Türkiye Yüzyılı programı kapsamında güncellenen yönetmelik, tıp merkezleri, poliklinikler, muayenehaneler ve tüm özel sağlık kuruluşlarında sunulan sağlık hizmetlerinde önemli düzenlemeler içeriyor.

Yönetmelikle birlikte, tıp merkezlerinin TÜSKA akreditasyon belgesi alması zorunlu hale getirildi. Ayrıca, doğum üniteleri için yeni kriterler belirlendi ve elektronik kayıt ve bildirim zorunluluğu getirildi.

Hasta güvenliği ve sağlık hizmetlerine ilişkin yeni düzenlemelerle birlikte tıbbi endikasyon ve uygulama denetimleri artırıldı. Ayrıca, acil üniteleri ve cerrahi müdahale birimlerinin kurulması için şartlar belirlendi ve cerrahi müdahale standartları güncellendi.

Yeni yönetmelikle birlikte, özel sağlık kuruluşu sahipliği için ilave kriterler getirilerek hekimlik mesleğinden yasaklı olan kişilerin sahipliği engellendi. Ayrıca, polikliniklerin tıp merkezine dönüşümü teşvik edilirken, muayenehanelerde çağdaş tıp kurallarına uygun uygulamaların düzenlenmesi sağlandı.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon kurumları için yeni bina ve fiziki şartlar belirlenerek sağlık hizmetlerinin kalitesi artırıldı. Yapılan bu düzenlemelerle özel sağlık kuruluşlarında sunulan hizmetlerin standartları yükseltilirken, hastaların sağlığı ve güvenliği de ön planda tutulmaktadır.

Kaynak: AA / Dilhan Türker Yıldız – Güncel

Related Posts

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Uzmanı uyardı: Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir

Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Akranlarınıza göre daha çabuk yoruluyorsanız, efor sırasında nefes darlığı hissediyorsanız, tek yastıkla yatmakta zorlanıyorsanız bunun sebebini mutlaka araştırın. Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir. Bazen, bu tanının gecikmesi tedavi fırsatının büyük ölçüde kaçmasıyla da sonuçlanabilir” dedi.

Bu belirtilere dikkat: Mevsim geçişi migreni tetikliyor!

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, ’’Hava basıncındaki değişimin de (barometrik) bazı kişilerde migren ataklarını başlatmaya neden olabilir. Özellikle ilkbahar, sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki sıcaklık değişimlerine bağlı olarak yaşanan basınç farklılıkları migreni tetikleyebilir’’ dedi.

Uzmanı uyardı: ‘Kanser tedavisinde bitkisel kürlere dikkat’

Bilimsel dayanağı olmayan ürünlerin hastalara zarar verebileceğine dikkat çeken Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Akosman, “Bazı bitkisel kürler karaciğer enzimlerini etkileyerek ilaçların metabolizmasını değiştirebilir, hatta bazı vakalarda hayati riskler oluşturabilmektedir. Bugüne kadar bitkisel kürlerin kanseri tedavi ettiğine dair bilimsel olarak kanıtlanmış hiçbir klinik veri bulunmamaktadır. Bitkisel ürünler yanlış zamanda ve dozda kullanıldığında faydadan çok zarar getirebilir. Bu nedenle onkoloji hekimiyle iş birliği içinde olunması hayati önem taşır” dedi.

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?

Bahar aylarında KKKA tehlikesi: Uzmanlardan kene yarısı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin mayıs ve ağustos arasında daha aktif olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.