Kuraklık ve don felaketi Türkiye’yi vurdu

Yağışların Azalması Tarım Verimini Olumsuz Etkiliyor

Nefes Gazetesi’nden Dilan Kutlu’nun haberine göre; Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) Nisan 2025 Yağış Raporu, Türkiye’deki yağışlar, son 7 ayda normale göre yüzde 25, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 26 azaldı. Bu durum, su yılı yağışlarının son 11 yılın en düşük seviyesine inmesine neden oldu. Güneydoğu Anadolu‘da ise bu yıl yağışlar 65 yılın en düşük seviyelerine geriledi. İç Anadolu ve Ege bölgelerinde de son 18 yılın en kurak dönemi yaşanıyor.

Verim Kayıpları Tarım Alanlarını Tehdit Ediyor

Yağış eksikliklerinin tarım alanlarındaki verimi tehdit ettiği görülüyor. Diyarbakır’da buğdayda yüzde 40, Şanlıurfa’da yüzde 50, Gaziantep’te ise 15 oranında verim kaybı yaşanırken, Mardin’deki kuru tarım alanlarının büyük bir kısmı kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Konya’nın kıraç alanlarında ise buğdayda yüzde 20, arpada ise yüzde 30 verim kaybı bekleniyor.

Zirai Don Sıkıntısı Artıyor

Şubat ayında yaşanan zirai donun ardından, mart ve nisan aylarındaki mevsim normallerinin altındaki yağışlar ve aşırı sıcaklıklar, bitki gelişimini olumsuz etkiledi. Adana ve Hatay’da, kuraklık ve don nedeniyle verim yüzde 40’a kadar düştü. Bu illerde çiftçiler, tarlaları yeniden sürerek ikinci kez ürün ekmeye başladılar.

Çiftçilere Destek Olunmalı

Niğde’nin Çamardı ilçesinde, don afetinden etkilenen çiftçileri ziyaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, don felaketinin büyük bir tahribat yarattığını ifade etti. Gürer, “Üreticilerin borçlarının en az üç yıl ertelenmesi ve faizlerin silinmesi gerekiyor” diyerek, bu sorunun geleceğe de yansıyacağına dikkat çekti. Bölgede, elma, kiraz ve ceviz bahçeleri gibi ürünlerin ciddi şekilde zarar gördüğü belirtiliyor.

Şanlıurfa’da Ürün Kayıpları Yüksek

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Şanlıurfa’daki tarım alanlarında yaptığı saha incelemelerinin ardından, “Ne arpa, ne buğday, ne de mercimek kaldı. Tarlalar yanmış gibi görünüyor, verim tamamen yok olmuş durumda” ifadeleriyle bölgedeki korkunç tabloyu açıkladı. Bayraktar, özellikle buğday, arpa ve mercimek tarlalarında yüzde 100 oranında ürün kaybı yaşandığını duyurdu.

Related Posts

Kent lokantalarında 4 çeşit yemek 70 TL oldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), vatandaşlara uygun fiyatlarla yemek sunan Kent Lokantalarındaki fiyatları artırma kararı aldı. 40 TL olan 4 çeşit yemeğin fiyatı yapılan zamla birlikte 70 TL’ye yükseldi.

Borsa güne yükselişle başladı – 20 Haziran 2025

Orta Doğu’daki jeopolitik gerilim küresel piyasaları tedirgin ederken, Borsa İstanbul güne pozitif başladı; dün yüzde 2’ye yakın kaybeden bankacılık sektörü gerilerken BIST 100 endeksi ulaştırma hisseleri öncülüğünde yükseldi.

TMSF’den dev araç satışı: 26 aracı 9,3 milyon TL bedelle ihaleye çıkardı

TMSF, kayyım sürecindeki Naksan Grubu’na ait 26 aracı kapsayan ticari bütünlüğü satışa çıkardı. 9,3 milyon TL muhammen bedelle açılan ihalenin teminat bedeli 933 bin TL olarak belirlendi. Satış, 16 Temmuz’da gerçekleştirilecek.

Yabancı hisse alımına devam etti

Yabancı hisse alımına devam etti

Avrupa’dan Google’a dev para cezasına onay

Avrupa Birliği’nin Google’ın rekabet kurallarını ihlal etmesini gerekçesiyle verdiği 4,1 milyar euroluk para cezasının Avrupa Adalet Divanı Başsavcısı Juliane Kokott uygun olduğu yönünde görüş bildirdi.

Faiz kararı günü VİOP yükselişle başladı

Borsa İstanbul BIST 30 endeksi faiz kararının açıklanacağı perşembe gününe yüzde 0,3 yükselişle 10.325,00 puandan başladı.