Kozmik kapışmada ikinci raunt: İki dev galaksi kümesi yeniden çarpışıyor

PSZ2 G181 Sistemindeki Tekrar Edilen Çarpışma Gökbilimciler İçin Nadir Bir Gözlem Fırsatı Sunuyor

Avrupa Uzay Ajansı’na (ESA) göre, galaksi kümeleri arasındaki büyük çarpışmalar genellikle nadir kabul edilirken, tekrarlanan çarpışmalar ise çok daha sıra dışı bir durum sunuyor. The Astrophysical Journal dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma, PSZ2 G181 sistemindeki kümelerin ikinci kez çarpışmak üzere olduğunu gösteriyor. Bu durum, gökbilimciler için nadir bir gözlem fırsatı oluşturuyor.

İlk Çarpışmanın Kanıtları Bulundu

NASA’nın açıklamasına göre, PSZ2 G181 sistemindeki iki kümenin bir milyar yıl önce çarpıştığı zaten biliniyordu. Harvard & Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Andra Stroe liderliğindeki yeni çalışma, NASA’nın Chandra ve ESA’nın XMM-Newton X-ışını gözlemevlerinden elde edilen verileri analiz ederek bu teoriyi daha da güçlendirdi. Araştırmacılar, iki kümeyi birbirine bağlayan ve ilk çarpışma sırasında gaz sıyrılmasıyla oluştuğu düşünülen bir soğuk gaz köprüsü tespit etti.

İkinci Çarpışma Yolda

Geçen bir milyar yıl içinde birbirlerinden yaklaşık 11 milyon ışık yılı uzaklaşan kümelerin, şimdi yeniden bir çarpışma rotasında olduğuna dair kanıtlar bulundu. Ekip, önceki çarpışma ekseniyle aynı hizada üç yeni şok cephesi keşfetti. Bu durumun, yaklaşan ikinci bir çarpışmanın erken bir işareti olabileceği belirtiliyor. Bu nadir olayın keşfi, özellikle az araştırılmış olan düşük kütleli sistemleri içeren birleşen galaksi kümelerinin dinamikleri hakkında yeni bilgiler sağlıyor.

Related Posts

İkinci el araç satışında model bazında değer kaybettiren renkler!

ABD merkezli iSeeCars uzmanlarının gerçekleştirdiği araştırma, ikinci el araç satışlarında renk seçiminin, teknik özellikler kadar belirleyici olduğunu ortaya koydu.

Yapay zeka hayvanları kucaklıyor

Hayvan barınakları, evsiz kedi ve köpeklerin güvenli bir yuva bulması için yıllardır mücadele ediyor. Ancak artan hayvan popülasyonu ve sınırlı kaynaklar, bu çabaları zorlaştırıyor. İşte burada yapay zeka (AI), barınakların kurtarıcı meleği olarak …

Opera’nın yapay zeka devrimi! Tarayıcı dünyasında yeni bir çağ

Norveç merkezli teknoloji şirketi Opera, internet tarayıcıları dünyasında bir ilke imza atarak yapay zeka destekli aracı Aria’yı tarayıcısına entegre eden ilk büyük tarayıcı oldu. Kullanıcıların internet deneyimini daha hızlı, kişiselleştirilmiş ve …

Yeni tehdit: Bizi içten içe yok eden mantarlar yayılacak

Yeni bir araştırma, gezegenin ısınmasıyla birlikte, yılda milyonlarca ölüme yol açan mantar enfeksiyonlarının önemli ölçüde yeni bölgelere yayılacağını ve dünya genelinde bu duruma karşı hazırlıksız olduğumuzu gösteriyor.

TEKNOFEST ’e Eventex 2025’ten 4 uluslararası ödül

Dünyanın en prestijli etkinlik ödüllerinden biri olan Eventex Awards 2025’te, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, uluslararası alanda büyük bir başarıya imza attı. Dijital formatta gerçekleşen ve dünya genelinden binlerce başvurunun değerlendirildiği programda TEKNOFEST; teknoloji, festival ve açık alan etkinliği gibi kilit kategorilerde toplam 4 ödülün sahibi oldu.

3 günlük sessizlik beyinde fark yaratabilir

Sessizlik sadece sesin yokluğu değil, beynin kendini yenileme fırsatı olabilir. Sadece birkaç gün süren sessizlik, beynin yaratıcı dalgalarını harekete geçirirken, duygusal dengeyi artırıyor ve hafızayı güçlendiriyor.