Kanserin bu türleri uzun boylularda daha çok görülüyor!

Uzun Boylu İnsanlarda Kanser Riski Daha Yüksek

Dünya Kanser Araştırma Fonu ve Uluslararası Kanser Araştırma Fonu’nun yaptığı bir araştırmaya göre, uzun boylu insanlarda kanser riski daha yüksek. Fanpage’e göre yetişkinlikte boy uzunluğu ile artan kanser riski arasında güçlü bir ilişki bulundu. Pankreas, bağırsak, rahim, yumurtalık, prostat, böbrek, cilt (melanom) ve meme kanserleri gibi birçok kanser türü uzun boylu bireylerde daha sık görülüyor.

Her 10 cm Boy Artışında Kanser Riski Yüzde 16 Oranında Artıyor

Birleşik Krallık Milyon Kadın Çalışması’nda yaklaşık 1,3 milyon kadının sağlığı incelendi ve boy uzamasıyla kanser riski arasındaki ilişki araştırıldı. Sonuçta, 17 kanserin 15’inde boy uzunluğunun riski arttırdığı görüldü. Özellikle, her 10 cm’lik boy artışının kanser riskini yaklaşık %16 oranında artırdığı belirlendi.

Benzer bir ilişki erkeklerde de gözlemlendi. Queensland Üniversitesi’nden Profesör Susan Jordan ve araştırmacı Karen Tuesley, boy ile kanser riski arasındaki ilişkinin farklı etnik kökenler ve gelir düzeyleri gibi faktörlerden bağımsız olduğunu vurguladı. Bu bağlantının olası nedenlerini incelediklerini belirttiler.

Uzun boylu olan kişilerin belirli kanser türlerini daha fazla geliştirme olasılığı, henüz tam olarak anlaşılamamış olsa da, uzun boylu bireylerin vücutlarında daha fazla hücre bulunmasının kanser riskini artırabileceği belirtiliyor. Ayrıca, insülin benzeri büyüme faktörü 1 (IGF-1) adlı hormonun seviyelerinin, daha uzun boylu insanlarda daha yüksek olması da kanser riskini artırabilir. Ancak uzmanlar, bu hipotezlerin tek başına uzun boylu insanlarda kanser riskinin artmasını tamamen açıklayamayacağını düşünüyor ve konunun daha fazla araştırma gerektirdiğini belirtiyor.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Astım kadınları daha çok etkiliyor

Uzmanı uyardı: Astım kadınları daha çok etkiliyor

Sessiz tehlike: Kalbiniz hiç uyarı vermeden durabilir!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Olcay Özveren, ani kalp ölümünün her yaşta meydana gelebileceğine dikkat çekti. Hiçbir belirti vermeyebilen bu duruma karşı koroner tomografik anjiyografi öneriliyor.

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.

3-2-8 egzersizi göbek yağını hızlıca yakıyor

Pilates uzmanı Nonna Glaser mimarı olduğu “3-2-8” antrenman yönteminin göbek yağlarından en hızlı kurtulma yolu olduğunu belirtiyor. Peki, 3-2-8” antrenman yöntemi nasıl çalışıyor?

Kanal İstanbul gibi ‘çılgın’ projeler sağlık sorunlarına da neden oluyor: ‘Kentin ısısını artırıyor’

Kanal İstanbul gibi projelerin kentlerde beton yoğunluğunun artmasına neden olduğunu belirten Prof. Dr. Köktürk, “Kirli hava ve artan sıcaklıklar sağlığımızı tehdit ediyor” diye konuştu.