Güney Kore’de halk sokaklara indi, karar geri çekildi

Güney Kore’de Yaşanan Sıkıyönetim: Ortaya Çıkan Kaos

Güney Kore, son günlerde büyük bir kaos ve belirsizlikle karşı karşıya kaldı. Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol, ülkede sıkıyönetim ilan ettiğini duyurdu. Yoon, alınan bu kararın temel amacının devletin içindeki Kuzey Kore yanlısı unsurları temizlemek olduğunu belirtti.

300 üyeli parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran muhalefet, Yoon’u eleştirerek “rejimi devirmeye çalışan devlet karşıtı güçler” olarak niteledi. Ancak Yoon, sıkıyönetimin kaçınılmaz olduğunu savunarak ülkeyi özgür ve demokratik bir şekilde yeniden inşa edeceklerini açıkladı.

Ordunun da devreye girdiği kaos ortamında parlamento ve siyasi partilerin faaliyetleri yasaklandı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Park An-su, sıkıyönetim komutanı olarak atandı ve ordunun parlamento binasına girmeye çalıştığı iddia edildi.

Sıkıyönetim kararı sonrası ülke genelinde gerilim tırmanırken Demokrat Parti lideri Lee Jae-myung, Yoon’un kararını halka karşı bir hareket olarak değerlendirerek istifasını istedi. Parlamento oylamasında sıkıyönetim kararının geçersiz olduğuna karar verilmesinin ardından ordu geri adım attı ve sıkıyönetim sona erdi.

Güney Kore’de yaşanan bu olaylar, halk arasında büyük endişeye neden oldu. Muhalefet partileri azil tasarısı sunmaya hazırlanırken Yoon’un partisinden de tepki geldi. Devlet Başkanı’nın aldığı kararların ardından yüksek düzeyde istifalar yaşanırken ülkede siyasi gerilim devam etmekte. Güney Kore’nin sıkıyönetim deneyimini son kez 1979 yılında yaşadığı da belirtiliyor. Bu tür sıkıyönetimlerin, ulusal acil durum, savaş ya da kamu güvenliği sorunları karşısında uygulandığı ve gerekli müdahaleleri getirdiği biliniyor.

Yaşanan gelişmeler, Güney Kore’de siyaset ve demokrasi anlayışı üzerinde önemli soru işaretlerinin oluşmasına sebep oldu. Yeşilay Partisi lideri Yoon’un görevi bırakması çağrısında bulundu, yayın ve toplantı hakları sınırlı olan Güney Kore’deki basın organlarını etkiledi. Bu süreçte hükümetin ve ordunun göstereceği tepkiler merak konusu olmaya devam ediyor.

Related Posts

ABD Afrika’da neyin peşinde

Washington yönetimi son dönemde Afrika kıtasındaki ülkelerle olan ilişkilerini güçlendirme sinyalleri verirken, bu ilginin arkasında yatan temel sebebin değerli mineraller olduğu belirtiliyor.

Turhan Çömez, Murat Çalık’ın sağlık raporuna ulaştı, isyan etti: ‘Cezaevinde tutarsanız oradan sağ çıkma ihtimali hemen hemen yok’

İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, cezaevinde tutulan ve ciddi sağlık sorunları yaşayan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın sağlık raporuna ulaştı. Raporun ayrıntılarını açıklayan Çömez, “Murat Başkanın hukuki tarafını hiç tartışmıyorum, onunla ilgili gereken şeyler söylendi ama tıbbi olarak böyle bir hastanın cezaevi koşullarında tutulması insan hakları ihlalidir ve onun hayatını taammüden riske etmektir. Eğer bu hastayı, Murat Başkanı cezaevinde tutarsanız oradan sağ çıkma ihtimali hemen hemen yok” dedi.

Le Pen’in partisinin genel merkezine polis baskını

Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) Partisi Genel Sekreteri Jordan Bardella, mali polisin, parti genel merkezinde arama yaptığını duyurdu.

CHP’de iki istifa birden!

Bayrampaşa Belediyesi CHP’li meclis üyeleri Saki Teker ve Ali Karahasanoğlu, CHP’den istifa etti.

Ses kaydı ortaya çıktı: Trump’tan Putin’e tehdit! ‘Moskova’yı bombalarım’

ABD Başkanı Donald Trump’ın, seçim dönemindeki konuşmalarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i tehdit ettiği ortaya çıktı. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşı 24 saatte bitirebileceğini iddia eden Trump’ın, Rusya lideri Putin’e “Moskova’yı bombalarım” ifadesini kullandığı öne sürüldü.

Antalya’da yılan derisine ilginç talep: Amaçları ise oldukça şaşırtıcı

Antalya Doğal Yaşam Parkı’nda, yasa dışı yollarla Türkiye’ye sokulan pitonlar da dahil olmak üzere farklı yılan türlerinin bakım ve gözlemleri yapılıyor. Parkta görevli veteriner hekim Oğulcan Demir, yılanların deri değiştirme sürecinin ağız ve …

vozol