Düzensiz uyku kalp krizi riskini artırıyor

Her Gün Aynı Saatlerde Uyumak Kalp Sağlığı İçin Neden Önemli?

Journal of Epidemiology and Community Health dergisinde yapılan bir araştırma, her gün aynı saatlerde uyumanın sağlık üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koydu. Uyku süresi yeterli olsa bile, yatma ve uyanma saatlerindeki değişikliklerin olumsuz kardiyovasküler sonuçlarla ilişkili olduğu belirlendi.

Araştırmayı yöneten Ottawa Üniversitesi’nden Dr. Jean-Philippe Chaput, günlük uyku rutininin önemine değinerek, “Her gün aynı saatlerde yatıp kalkmalısınız. Yatma ve uyanma saatleri arasındaki farkın 30 dakikayı geçmemesi gerekiyor. Uyku düzeninizdeki değişiklikler iç saatinizi bozabilir ve sağlık sorunlarına neden olabilir. Hafta sonları bile aynı saatte uyanmaya çalışmalısınız” dedi.

Çalışma, 40-79 yaş arasındaki yaklaşık 75 bin kişinin uyku alışkanlıklarını inceleyerek, uyku düzeninin kalp sağlığıyla olan ilişkisini araştırdı. Katılımcılara bir hafta boyunca aktivitelerini kaydeden cihazlar takıldı ve uyku düzenlilik indekslerine (SRI) göre gruplandırıldılar.

Araştırmada düzensiz uyuyanların, düzenli uyuyanlara kıyasla kalp krizi veya felç geçirme olasılığının %26 daha yüksek olduğu belirlendi.

Elde edilen bulgular, düzensiz uyku alışkanlıklarının kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkisini vurgularken, uyku süresi önerilerine uyup uymadıklarını göz önünde bulundurulmadan düzensiz uyku ve kardiyovasküler olay riski arasındaki güçlü bağlantıyı ortaya koydu.

Related Posts

Prof. Dr. Kantarcıoğlu: Rotavirüs kaynaklı ishal vakaları artıyor

Prof. Dr. Kantarcıoğlu: Rotavirüs kaynaklı ishal vakaları artıyor

Aşırı sıcaklarda kalp krizi riski artıyor

Prof. Dr. Emre Durakoğlugil, yaz aylarında artan sıcaklıkların kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Durakoğlugil, sıcak havaların kalbin iş yükünü önemli ölçüde artırdığına vurgu yaparak, “Bu durum kalp krizlerini tetikliyor, özellikle risk grubundaki kişiler için tehlike çanları çalıyor” dedi.

Yaz aylarında kalın giyinmek ‘pişik’ riskini artırıyor

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte kalın kıyafetler giymeye devam edenlere, Dermatolog Dr. İnci Deniz İnanç’tan önemli bir uyarı geldi. Dr. İnanç, yaz aylarında kalın ve sentetik kıyafetlerin “pişik” riskini artırdığını söyledi.

6 ayda 30 kilo verdi, hikayesi herkese ilham oldu

Ankara’da lise öğrencisi 17 yaşındaki Mahmut Baloğlu 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü. Prof. Dr. Mehmet Boyraz, Türkiye’de her 8-10 çocuktan 1’inin obez olduğunu, her 5 çocuktan 1’inin fazla kilolu olduğunu belirtti.

Kendinizi yorgun ve halsiz mi hissediyorsunuz? İşte nedeni

Modern yaşamın temposunun, yorgunluk ve halsizlik gibi şikayetleri yaygınlaştırdığını belirten Prof. Dr. Murat Baş, bu belirtilerin altında magnezyum eksikliğinin yatabileceğini anlattı.

Sosyal hayatı mahveden hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Prof. Dr. Zeynep Ocak, “Balık kokusu sendromu sosyal hayatı bitiriyor, kişinin dışlanmasına ve yalnızlaşmasına neden oluyor” dedi.

vozol