Denizin dibinde bulunan 2 bin yıllık çenenin gizemi çözüldü

Deniz Altında Bulunan 2.000 Yıllık Fosilin Sırrı Çözüldü

Penghu Kanalı’ndan yaklaşık 25 kilometre açıkta bir balıkçı tarafından 2000’li yılların başında bulunan çene kemiği, uzun süredir bilim insanlarının ilgisini çekiyordu. Adı “Penghu 1” olan bu fosilin, Homo erectus, arkaik Homo sapiens veya Denisovanlara mı ait olduğu konusunda uzun süredir süren tartışmalar son buldu.

Yapılan yeni çalışmada, bilim insanları çene kemiğinin türünü belirlemek için paleoproteomik adı verilen eski proteinleri analiz etmeye dayalı bir teknik kullandılar. Yayınlanan bulgulara göre, fosilin erkek bir bireye ait olduğu ve protein yapısının en çok Denisovanlara benzediği belirlendi.

Denisovanlar, Neandertaller ve Homo sapiens ile aynı dönemde yaşamış ancak oldukça az sayıda fosile rastlanmış bir insan türüdür. Bu bulunan fosillerin çoğu genellikle Sibirya’daki Denisova Mağarası’ndan gelirken, türü belirlenemeyen pek çok fosil için yeni analiz yöntemlerine ihtiyaç vardı.

Araştırmanın baş yazarı Frido Welker, bu yöntemin diğer insan türlerine ait fosillerin sınıflandırılmasında da kullanılabileceğini vurguladı. Welker, “Bu teknik, daha önce belirsiz olan fosiller hakkında daha fazla bilgi edinmemizi sağlayacak” şeklinde konuştu.

Çalışmanın bir sınırlaması ise, Penghu 1 fosilinin yaşının kesin olarak belirlenememesidir. Fosil uzun süre su altında kaldığı için geleneksel tarihleme yöntemleri işe yaramadı. Ancak fosille birlikte bulunan hayvan kemikleri, fosilin ya 10.000-70.000 yıl öncesine veya 130.000-190.000 yıl öncesine ait olabileceğini gösteriyor. Eğer daha genç yaş aralığı doğruysa, bu fosil bilinen en genç Denisovan kalıntısı olabilir.

Bu keşif, Denisovanların yalnızca soğuk bölgelerde değil, sıcak ve nemli iklimlerde de yaşadığını göstermektedir. Araştırmacılara göre, bu durum Asya’da farklı hominin gruplarının bir arada yaşadığı Orta ile Geç Pleistosen dönemlerine ışık tutmaktadır.

Related Posts

James Webb Teleskobu’ndan tarihi keşif: İlk kez bir dış gezegen görüntülendi

NASA’nın 10 milyar dolarlık James Webb Teleskobu, Güneş Sistemi dışındaki genç bir gezegeni doğrudan görüntüleyerek bilim dünyasını büyüledi.

Uzaydan “kara” haber: Yeni keşif heyecan yarattı

Bilim dünyasında büyük yankı uyandıran bir keşfe imza atıldı. Innsbruck Üniversitesi’nden Francine Marleau’nun da aralarında bulunduğu uluslararası bir araştırma ekibi, Perseus Galaksi Kümesi içerisinde neredeyse tamamen görünmez olan bir galaksi …

Telefonunu güncelleyen soluğu teknik serviste aldı

Google’ın büyük beklentilerle yayınladığı Android 16 güncellemesi, kullanıcı deneyimini iyileştirmek yerine çeşitli sorunlarla gündeme geldi.

Evrenin sonu nasıl olacak? Büyük donma mı, büyük çöküş mü?

Evrenin nasıl sonlanacağına dair uzun süredir kabul edilen görüşler değişiyor. Yeni araştırmalar, evrenin sonsuza dek genişlemek yerine, bir gün kendi içine çökerek başka bir “Büyük Patlama” ile sona erebileceği ihtimalini gündeme getiriyor.

İkinci el araç satışında model bazında değer kaybettiren renkler!

ABD merkezli iSeeCars uzmanlarının gerçekleştirdiği araştırma, ikinci el araç satışlarında renk seçiminin, teknik özellikler kadar belirleyici olduğunu ortaya koydu.

Kozmik kapışmada ikinci raunt: İki dev galaksi kümesi yeniden çarpışıyor

PSZ2 G181 adı verilen bu sistemdeki tekrar eden çarpışma, gökbilimciler için nadir bir gözlem fırsatı sunuyor. NADİR GÖRÜLEN TEKRARLI ÇARPIŞMA Avrupa Uzay Ajansı’na (ESA) göre, galaksi kümeleri arasındaki büyük çarpışmalar genellikle nadir kabul …