Arabesk müzik türü değil, kitlesel bir olay! Arabeske ilgi nereden?

İstanbul (İGFA) – Ferdi Tayfur’un vefatının ardından arabesk müziğin değerlendirildiği “Arabesk” kitabının yazarı Prof. Dr. Nazife Güngör, arabesk konusunu ele aldı. Prof. Dr. Güngör, döneminde ilk defa bir müzik türünün kitlesel olarak ilgi gördüğünü ve Ferdi Baba, Orhan Baba, Müslim Baba gibi sanatçıların halk tarafından sevildiğini belirtti.

Ferdi Tayfur’un halk tarafından sahiplenildiğini ve sadakatle desteklendiğini vurgulayan Prof. Dr. Nazife Güngör, “Çünkü o her zaman onlarla oldu. Yaşam tarzını veya müzik tarzını hiç değiştirmedi ve kitlelerin sevgisini kaybetmedi” dedi.

Prof. Dr. Güngör, arabeskin bir müzik türü olmaktan ziyade kitlesel bir olay olduğunu belirterek, “Müzik sanatının incelikleri, notaları veya enstrümanları değil, sanatçının kimliği, geçmişi ve söyledikleri önemlidir” ifadelerini kullandı.

Ferdi Tayfur, Halkın Sesi…

Sanatçının yaşam tarzının önemine değinen Prof. Dr. Nazife Güngör, “Gecekondulular, Ferdi’yi sevdi çünkü onları anlıyordu. Şarkıları, yaşam mücadelesini yansıtıyordu. Ferdi, yoksulluktan gelerek İstanbul’a tutunmaya çalışan insanların sesi oldu. Bu nedenle plakları hızla tükeniyor, konserlerine yüzbinlerce insan katılıyordu” şeklinde konuştu.

Müzik türüne ilişkin tartışmaların başladığına dikkat çeken Prof. Dr. Nazife Güngör, “En kaliteli müziği yapanlar genellikle kitlelerden ilgi görmezken, arabeskin bu denli ilgi görmesinin nedeni nedir? Araştırmacılar, psikologlar bu soruların cevaplarını aramaktadır. Kitleleri etkileyen şey nedir?” diye sordu.

Related Posts

Antalya’da denizde erkek cesedi bulundu!

Antalya’nın Muratpaşa ilçesi açıklarında denizde erkek cesedi bulundu. Üzerinden kimlik çıkmayan kişinin yabancı uyruklu olabileceği değerlendiriliyor.

Trump’ın fonları kestiği Columbia Üniversitesi, 180 kişiyi işten çıkardı

Trump’ın fonları kestiği Columbia Üniversitesi, 180 kişiyi işten çıkardı

Diplomayı iptal eden rektör açıkladı: İmamoğlu’nun adresini bulamamışlar!

Tutuklanan İBB Başkanı ve CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun yanı sıra 28 kişinin diplomasının iptalinin ardından İstanbul Üniversitesi kararı 50 gündür tebliğ etmezken, Rektör Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar topu İçişleri Bakanlığı’na attı. Prof. Dr. Zülfikar, “Nüfus numarası ve güncel adres olmadığı için 28 kişinin güncel adresleri soruldu, tebligat adresleri bekleniyor” dedi.

Kocaeli’ndeki yangında 3 ev yandı; 2 itfaiye eri yaralandı

Kocaeli’nin Darıca ilçesindeki 2 katlı evde çıkan yangın, bitişikteki 2 eve daha sıçradı. Müdahale sırasında 2 itfaiye eri yaralanırken, 3 ev kullanılamaz hale geldi.

İsrail’den Güney Kıbrıs’a kablo döşeyecekler

Doğu Akdeniz’den Türkiye’yi dışlama amacıyla birçok işbirliği anlaşması imzalayan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve İsrail, Avrupa Birliği’ne (AB) deniz altından ulaşacak projeleri başarısız olunca, Kıbrıs adası ile İsrail arasına elektrik kablosu döşeme kararı aldı.

Almanya’nın yeni Başbakanı Friedrich Merz kimdir?

Almanya’nın yeni Başbakanı Friedrich Merz, daha önce siyasi liderlik görevinde bulunmayan bir isim. Peki sıra dışı kariyeriyle dikkat çeken Friedrich Merz kimdir?