Babıali’den günümüze Türkiye’de basın ve yayıncılık konuşuldu

İstanbul Ticaret Üniversitesi Genel Sekreteri Erdal Cesar’ın moderatörlüğündeki oturumda, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Taner Beyoğlu, Basın Yayın Meslek Birliği ve Basın Yayın Birliği Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Dr. İsrafil Kuralay, sahaf Emin Nedret İşli, Pınar Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Cevat Özkaya, Turkuvaz Dergi Grubu Direktörü Mustafa Akar konuşma yaptı.

Taner Beyoğlu, konuşmasında, yakın dönemde kültürel mirasın derlendiği kültür hazinesiyle ilgili yeni bir projeye başladıklarını söyledi.

Çeşitli vesilelerle derleme kütüphanelere kazandırılamamış eserlere “derlenme kaçağı” tabirinin kullanıldığını belirten Beyoğlu, şunları kaydetti:

“Oransal olarak derleme kaçağımız fazlaydı. Yayıncılık sektörünün derinliği, zenginliği ve üretim kapasitesi giderek artıyor. Buna bağlı olarak yayınlanan eser sayısı da çok hızlı bir şekilde artıyor. Bakanlığımız son dönemde bahsettiğim derleme kütüphanelerinden bakanlığa bağlı olan birimler arasında sağladığı koordinasyonla derleme kaçağı oranı azalıyor. Hatta bu sene itibariyle 119 bin kitap süreli yayın derleyerek Cumhuriyet tarihi rekorunu da bütün sektörümüzle kırmış olduk. Bu da sevindirici bir gelişme.”

Beyoğlu, müteferrika ve milli dijital kütüphane projelerine dair detayları aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son iki senedir, özellikle siz gençleri yayıncılık sektörüne kazandırmak, sizlerin zihinlerine buranın da bir kariyer, bir çalışma alanı olduğuna dair bir tohum bırakmak amacıyla yayıncılık fikir maratonu düzenliyoruz. Oradan çıkan fikirleri de yayıncılığımızın belki bazı temel problemleri, yapısal problemlerin çözülmesi ve eserlere, yayınlara erişimin kolaylaştırılması anlamında projeleri hayata geçiriyoruz.”

Sahaf Emin Nedret İşli, yaptığı konuşmada, salonda bulunan sergide 1729’dan itibaren müteferrika matbaasından son zamanlara kadar basılmış hem Osmanlı hem Cumhuriyet Dönemini kapsayan çok çeşitli malzemeleri sergilediklerini ifade etti.

Babıali’de rastlanılan ilk Türk isminin Hacı Kasım Efendi olduğuna değinen İşli, “Hacı Kasım Efendi çok önemli bir aileden. Hala saatli maarif takvimleri ve ajandalar yayınlanmaktalar. Bizim basın tarihimizin en önemli insanlarından bir tanesi de Ahmet Mithat Efendi’dir. Mesleğe ilk defa Beyoğlu’nda başlıyor. Orada kurmuş olduğu dükkan hala atıl duruyor. Ben Beyoğlu’nda esnaflık yapan biri olarak yıllardır feryat ediyorum.” ifadesini kullandı.

Dr. İsrafil Kuralay, Cağoğlu ve Babiali ile ilgili kurum ve kuruluşların hikayelerinin yer aldığı “İstanbul’un Kültürel Yüzü: Cağaloğlu, Sultanahmet, Beyazıt” kitabını yayınladıklarını belirterek, önemli bir kaynak olduğunu aktardı.

Cevat Özkaya da yayıncılığın değişimi ve yayıncılık alanında dizgicilik gibi kaybolan meslekler üzerine örnekler vererek, dünden bugüne yayıncılıktaki gelişmeleri anlattı.

Mustafa Akar ise Türk dergiciliğinin gelişimine ve geleceğine dair bilgiler verdi.

Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Türkiye’de yayıncılığın tarihini görsel malzeme üzerinden aktarmayı amaçlayan sergide, Türkiye’nin zengin yayıncılık mirasına dair eserlere yer verildi.

Etkinlik çerçevesinde, “Yapay Zekayla Çocuk Hikayesi Yazımı Atölyesi” gerçekleştirilerek, atölyede katılımcılar, yapay zeka destekli araçları kullanarak hikaye yazma, karakter tasarımı ve görsel oluşturma süreçlerini deneyimleme fırsatı bularak, atölye sonunda katılımcılara eğitim sertifikaları verildi.

Related Posts

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’den LGS soruşturmasıyla ilgili açıklama

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, LGS sınavına ilişkin iddialar ve tartışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Öğretmenlerin ller arası mazerete bağlı yer değiştirme başvuruları başladı mı? MEB yaz tatili öğretmen iller arası mazerete bağlı yer değiştirme başvuruları nasıl yapılır?

Milli Eğitim Bakanlığı, 2025 yılı yaz tatili öğretmenlerin iller arası mazerete bağlı yer değiştirme kılavuzunu yayımladı. Peki, öğretmenlerin ller arası mazerete bağlı yer değiştirme başvuruları başladı mı? MEB yaz tatili öğretmen iller arası mazerete bağlı yer değiştirme başvuruları nasıl yapılır?

Azerbaycan basınının 150 yıllık hafızası müzede

Azerbaycan’da basın hayatının 150. yılının kutlandığı günlerde Şark Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Akif Aşırlı, kişisel ofisini ülkenin basın tarihine ışık tutan özel müzeye dönüştürdü.

2025 YKS sözel bölümler neler? Hangi bölümler SÖZ taban puanı ile alıyor?

Üniversite tercihi yapacak adaylar için puan türüne uygun bölümleri doğru şekilde bilmek büyük önem taşıyor. İşte sözel alanda tercih yapmak isteyen adaylar için 4 yıllık sözel bölümler…

Çanakkale Ayvacık orman yangını son dakika gelişmeler: Ayvacık’taki orman yangını söndürüldü mü, devam ediyor mu? Ayvacık nerede, Çanakkale ile arasında kaç km var?

Ayvacık orman yangınında son dakika gelişmeler gelmeye devam ediyor. Ayvacık’ın Naldöken köyündeki ormanlık alanda bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Naldöken köyündeki bazı evler, damlar ve ağıllar alevlerden etkilenirken, çok sayıda hayvan yangında telef oldu. Gelen son bilgiye göre Tuzla ve Naldöken köylerinin risk altındaki bölgelerinde, tedbiren tahliye işlemlerine başlandığı bildirildi. Bu gelişme ile beraber Çanakkale-Ayvacık arası kaç kilometre, Ayvacık nerede? soruları da gündeme geldi. Ege Denizi kıyısında yer almasıyla hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle öne çıkan Ayvacık ilçesi, Assos Antik Kenti ve Kaz Dağları gibi tarihi ve doğal alanlarıyla tanınır. Peki, Ayvacık orman yangını söndürüldü mü, devam ediyor mu? İşte, Çanakkale Ayvacık orman yangını son durum bilgileri ve ayrıntılar.

37. Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması’nın birincisi Bulgaristan oldu

37. Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması’nın birincisi Bulgaristan oldu

vozol