“Yutulabilir mide balonları ciddi sağlık riski oluşturdu”

Yutulabilir Mide Balonları Artık Yasaklandı

Sağlık Bakanlığı, son yıllarda popüler olan yutulabilir mide balonlarını yasakladı. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, bu uygulamanın ciddi sağlık riskleri olduğunu vurgulayarak, yasağın doğru bir adım olduğunu belirtti. Prof. Dr. Göral, “Endoskopi yapılmadan mideye balon takıldığında kanser, ülser, reflü gibi hastalıkların teşhisi yapılamıyordu” dedi.

Uzmanlar, sağlıklı kilo verme yöntemlerinin uzman denetiminde olması gerektiğine dikkat çekiyor. Prof. Dr. Göral, mide balonu uygulamalarının uzmanlık gerektirdiğini belirterek, “Tüm mide balonu uygulamalarında öncelikle hastaya endoskopi yapılması şarttır” dedi.

“Yutulabilir Mide Balonları Yüksek Risk Grubunda”

Prof. Dr. Göral, yutulabilir mide balonlarının ciddi yan etkilere neden olabileceğini belirtirken, “Yutulabilir balonlar, mide yerine yemek borusu ya da 12 parmak bağırsağında açılarak yaralanmalara ve yırtılmalara sebep olabiliyordu” şeklinde konuştu. Ayrıca, mide kanseri gibi rahatsızlıkların kontrol edilmeden uygulandığını dile getiren Prof. Dr. Göral, erken teşhis şansının kaçırıldığını vurguladı.

Yasağın yerinde bir karar olduğunu belirten Prof. Dr. Göral, obezite tedavisinde klasik mide balonlarının daha güvenilir ve etkili sonuçlar verdiğini ifade etti. Kilolardan kurtulmak isteyenlerin mutlaka uzman gözetiminde hareket etmeleri gerektiğini belirten Prof. Dr. Göral, Sağlık Bakanlığı’nın aldığı kararın desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı’ndan “mide balonu sistemi” açıklamasına buradan ulaşabilirsiniz.

Related Posts

Prof. Dr. Kantarcıoğlu: Rotavirüs kaynaklı ishal vakaları artıyor

Prof. Dr. Kantarcıoğlu: Rotavirüs kaynaklı ishal vakaları artıyor

Aşırı sıcaklarda kalp krizi riski artıyor

Prof. Dr. Emre Durakoğlugil, yaz aylarında artan sıcaklıkların kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Durakoğlugil, sıcak havaların kalbin iş yükünü önemli ölçüde artırdığına vurgu yaparak, “Bu durum kalp krizlerini tetikliyor, özellikle risk grubundaki kişiler için tehlike çanları çalıyor” dedi.

Yaz aylarında kalın giyinmek ‘pişik’ riskini artırıyor

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte kalın kıyafetler giymeye devam edenlere, Dermatolog Dr. İnci Deniz İnanç’tan önemli bir uyarı geldi. Dr. İnanç, yaz aylarında kalın ve sentetik kıyafetlerin “pişik” riskini artırdığını söyledi.

6 ayda 30 kilo verdi, hikayesi herkese ilham oldu

Ankara’da lise öğrencisi 17 yaşındaki Mahmut Baloğlu 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü. Prof. Dr. Mehmet Boyraz, Türkiye’de her 8-10 çocuktan 1’inin obez olduğunu, her 5 çocuktan 1’inin fazla kilolu olduğunu belirtti.

Kendinizi yorgun ve halsiz mi hissediyorsunuz? İşte nedeni

Modern yaşamın temposunun, yorgunluk ve halsizlik gibi şikayetleri yaygınlaştırdığını belirten Prof. Dr. Murat Baş, bu belirtilerin altında magnezyum eksikliğinin yatabileceğini anlattı.

Sosyal hayatı mahveden hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Prof. Dr. Zeynep Ocak, “Balık kokusu sendromu sosyal hayatı bitiriyor, kişinin dışlanmasına ve yalnızlaşmasına neden oluyor” dedi.

vozol