Prof. Dr. Kantarcıoğlu: Rotavirüs kaynaklı ishal vakaları artıyor

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Kantarcıoğlu: Rotavirüs Kaynaklı İshal Vakalarında Artış

Ankara’da son günlerde ishal vakalarında görülen artışın rotavirüs kaynaklı olduğunu belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Kantarcıoğlu, hijyen kurallarına sıkı şekilde uyulması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Murat Kantarcıoğlu, yapılan yazılı açıklamada rotavirüs kaynaklı vakalardaki artışa dikkat çekerek, “Vakalarda eksponansiyel bir artış var. Bu artışın temel nedeni rotavirüs salgını. Rotavirüs, insandan insana kolayca bulaşabilen bir virüs” dedi.

Rotavirüsün belirtileri arasında şiddetli ishal, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ateş bulunduğunu belirten Kantarcıoğlu, özellikle çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf bireylerde hastalığın daha ağır seyredebileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Kantarcıoğlu, rotavirüs enfeksiyonlarından korunmanın en etkili yolunun el hijyenine dikkat etmek olduğunu söyledi. Elleri sık sık yıkamanın önemine değinen Kantarcıoğlu, özellikle tuvalet sonrası, yemek hazırlamadan ve yemekten önce mutlaka sabunla en az 20 saniye el yıkanmasının gerektiğini belirtti.

Ayrıca, temiz su tüketilmesi gerektiğini ve şüpheli su kaynaklarından kaçınılması gerektiğini vurgulayan Kantarcıoğlu, gıda hijyenine de dikkat edilmesi gerektiğini hatırlattı.

İshalin genellikle evde bol sıvı alımı ve hijyen önlemleriyle atlatılabileceğini ancak belirli belirtiler varsa tıbbi yardım alınması gerektiğini belirten Kantarcıoğlu, özellikle çocuklar, yaşlılar, hamileler ve kronik hastalığı olan kişilerde ishalin daha hızlı ağırlaşabileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Murat Kantarcıoğlu, “Özellikle şiddetli su kaybı, ağız kuruluğu, halsizlik, idrar yapamama, baygınlık hissi, gözlerde çökme, cilt kuruluğu, hızlı nabız ve nefes darlığı gibi belirtiler varsa vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

Related Posts

Aşırı sıcaklarda kalp krizi riski artıyor

Prof. Dr. Emre Durakoğlugil, yaz aylarında artan sıcaklıkların kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Durakoğlugil, sıcak havaların kalbin iş yükünü önemli ölçüde artırdığına vurgu yaparak, “Bu durum kalp krizlerini tetikliyor, özellikle risk grubundaki kişiler için tehlike çanları çalıyor” dedi.

Yaz aylarında kalın giyinmek ‘pişik’ riskini artırıyor

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte kalın kıyafetler giymeye devam edenlere, Dermatolog Dr. İnci Deniz İnanç’tan önemli bir uyarı geldi. Dr. İnanç, yaz aylarında kalın ve sentetik kıyafetlerin “pişik” riskini artırdığını söyledi.

6 ayda 30 kilo verdi, hikayesi herkese ilham oldu

Ankara’da lise öğrencisi 17 yaşındaki Mahmut Baloğlu 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü. Prof. Dr. Mehmet Boyraz, Türkiye’de her 8-10 çocuktan 1’inin obez olduğunu, her 5 çocuktan 1’inin fazla kilolu olduğunu belirtti.

Kendinizi yorgun ve halsiz mi hissediyorsunuz? İşte nedeni

Modern yaşamın temposunun, yorgunluk ve halsizlik gibi şikayetleri yaygınlaştırdığını belirten Prof. Dr. Murat Baş, bu belirtilerin altında magnezyum eksikliğinin yatabileceğini anlattı.

Sosyal hayatı mahveden hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Prof. Dr. Zeynep Ocak, “Balık kokusu sendromu sosyal hayatı bitiriyor, kişinin dışlanmasına ve yalnızlaşmasına neden oluyor” dedi.

TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Kırımlı: ‘Et tüketin önerisi yapamıyoruz’

Dr. Emrah Kırımlı, ekonomik krizle birlikte özellikle çocukların yeterli protein tüketemediğine dikkat çekti.

vozol